21 Μαΐου 2010

Η επαρχία Κυνουρίας η ο Δήμος Λεωνιδίου?

Και έγινε Καλλικράτης, 
και οι Δήμοι είναι δυο,
και ο Δήμος Λεωνιδίου ορεινός , 
και ο Τυρός και ο Κοσμάς δεν συμφωνούν με το όνομα….  
Και αλλάζει πάλι σε Νότια Κυνουρία…

Πάμε όμως να τα δούμε αυτά ένα-ένα.
Αρχικά η ένωση Λεωνιδίου με τον Τυρό και τον Κοσμά είναι αυτό που όλοι θέλαμε, κανένας δεν ήθελε το Άστρος, ποτέ το Άστρος δεν ήθελε το Λεωνίδιο!
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με την πορεία του στον Καποδίστρια έδειξε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά με τα κεφαλοχώρια της Τσακωνιάς, με τα χωριά της Τρίπολης πόσο μάλλον με τον Κοσμά!
Ελάχιστοι κάτοικοι του Άστρους έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά στην ζωή τους το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας.
Ο Δήμος Λεωνιδίου χαρακτηρίστηκε ορεινός.
         
Τι το παράδοξο? 
Μόνο οι Κάτοικοι της Τρίπολης που δεν έχουν έρθει ποτέ στο Λεωνίδιο νομίζουν ότι είμαστε πεδινοί, τα χωριά του δήμου είναι σκαρφαλωμένα  μες τον Πάρνωνα!
Το όνομα του νέου Δήμου.
Δήμος Λεωνιδίου γιατί?
Γιατί είναι ο κεντρικός Δήμος με τους περισσότερους κατοίκους.
Γιατί είναι ο παλαιότερος Δήμος.
Γιατί ήταν η πρωτεύουσα της Επαρχίας  Κυνουρίας.
Γιατί όταν το Λεωνίδιο ήταν Δήμος με 4.000-5.000 κατοίκους ο Τυρός ήταν 20-30 σπίτια στην παράλια, μερικά στα Σαπουνακαίικα και τον πάνω Τυρό. 
Με  πολιτικές των τελευταίον ετών από την πλευρά του Λεωνιδίου δόθηκε η εντύπωση ότι είναι ένα χωριό με αποτέλεσμα να νομίσουν οι άλλοι ότι έγιναν πολιτεία.
Ο Κοσμάς με τους ελάχιστους κατοίκους που παρουσιάζονται μόνο στις απογραφές και της εκλογές δεν μπορεί να διεκδικεί τίποτα παραπάνω.
Όλοι έχουμε πάει στον Κοσμά τον χειμώνα και ξέρουμε ότι έχει λιγότερους κατοίκους από τα Πελετά, και το Πηγάδι.
Ο Δήμος Λεωνιδίου λοιπόν που έχει την μοναδικότητα να έχει 5 λιμάνια χωρίς καμία συγκοινωνία.
Ο Δήμος Λεωνιδίου με όλα τα διοικητικά του κέντρα στο Άστρος (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πολεοδομία, κτηνιατρείο,  Δασαρχείο….) ξεκίνα σαν Δήμος με τον Τυρό και τον Κοσμά, με τα πουλιθρα , τα Πελετα το παλαιοχωρι και όλα τα διαμερίσματα του να παραμένουν στην θέση τους, με τα ονόματα τους, την ιστορία τους, τους Ανθρώπους τους!
Με την ελπίδα να ξεπεράσουμε όλα αυτά και να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, με την τουριστική ανάπτυξη του Τυρού και του Κόσμα να μας παρασύρει. 
Να ξεκολλήσουμε από τις ζελατίνες και τις μελιτζάνες και να αξιοποιήσουμε τα 5 λιμάνια μας.
Τον παραδοσιακό οικισμό του Λεωνιδίου και την Τσακωνική ιστορία μας  και να πάμε πιο μπροστά, να μείνει και κανένας νέος σε αυτό τον τόπο!