15 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Μετά τον ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ¨ ήρθε η σειρά του ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ¨ και με τα πρώτα σχέδια άρχισαν τα εύθυμα.
Τόσο το Λεωνίδιο, όσο και το ΄Αστρος να διεκδικούν την πρωτεύουσα με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του Λεωνιδίου, γιαυτό και στο ΄Αστρος έγιναν πιο πολλές κινήσεις, μέχρι και γενική συνέλευση έγινε, για το σκοπό αυτό και καλά έκαναν οι άνθρωποι, αφού και οι δύο πλευρές ήθελαν ή να είναι η πρωτεύουσα ή να γίνουν 2 Δήμοι, με αυτήν την κατάσταση,μ κάποιος μου είπε ότι έγινε σκέψη μέχρι και στον Τυρό να γίνει το νέο Δημαρχείο…..
Μια καλή πρόταση είναι, να γίνει ένα μεγάλο Δημαρχείο στο Κρυονέρι, και εκεί να τοποθετηθούν όλες οι υπηρεσίες και τα γραφεία των ΔΕΚΟ κ.λ.π. να κατασκευαστούν και λουτρά και να περνάνε όλοι, όσοι έκαναν αγώνα, για να μείνουμε 2 ή 3 Δήμο και 1 Κοινότητα και να κάνουν μπάνιο στα κρύα νερά, μπας και συνέλθουν λίγο, γιατί είδαν τα πράγματα με στενό τοπικιστικό πνεύμα και δεν έχουν καταλάβει τι έχασαν, εάν γινόταν ένας μεγάλος Δήμος πάνω από 20.000 κατοίκους……..
Μετά την ανακοίνωση των 2 δήμων σε Β. Κυνουρίας και Λεωνιδίου, αμέσως άρχισαν τα προβλήματα στον Τυρό. Κάποιοι δεν ήθελαν με τίποτα το όνομα του νέου Δήμου σε Λεωνιδίου και το ήθελαν σε Ν. Κυνουρίας και άρχισαν τον αγώνα και τις απειλές, για να κλείσουν το δρόμο και έγραψαν οι εφημερίδες ότι 2 γέροι βγήκαν κλαίγοντας με όπλα σε κάποιο καφενείο …..
Προσωπικά δεν είμαι υπέρ του Λεωνιδίου, αν και είναι πιο ευέλικτο από το Ν. Κυνουρίας, όπως πιο ευέλικτο είναι το Δήμος Τυρού από το Δήμο Τυροσαπουνακεϊκων ή Απόλλωνος όμως, είμαι
εντελώς αντίθετος με το Ν. Κυνουρίας μου θυμίζει Β. και Ν. Βιετνάμ ή Β. και Ν. Κορέα θα προτιμούσα το Δήμος Τσακωνιάς, αφού οι πλειοψηφία των κατοίκων (65%) είναι Τσάκωνες και οι υπόλοιποι ήταν στην Τσακωνιά, όπως φαίνεται σε παλιούς χάρτες και ο αείμνηστος γιατρός Α.Φραγκόπουλος έλεγε ότι θυμότα την γιαγιά του στα Πελετά να μιλάει Τσακώνικα…………
΄Ισως πολλοί, εκτός σημερινής Τσακωνιάς, να διαφωνήσουν όμως και αυτοί είναι απόγονοι Ελευθερολακώνων (Τσακώνων) και πρέπει το Τσακωνιά με τα χρόνια να μην ¨ξεφτίσει¨ (άσχημη λέξη μεταχειρίστηκα), αλλά γεγονός είναι ότι ιστορικά πρέπει να κρατήσουμε την Τσακωνιά ζωντανή, έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, ρίχνοντας αρκετό νερό στο κρασί τους οι διαφωνούντες για διάφορους λόγους……..
Επί σχεδίου ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ¨ ο πρόεδρος συλλόγου, από τον Κοσμά, είχε γράψει διάφορα
για τους κατοίκους του χωριού του και του Λεωνιδίου, για ρατσισμό κ.λ.π. και, όταν του είπα κατ΄ ιδίαν, ότι είναι ανακρίβειες αυτά που έγραφε, μου απάντησε ότι τα έγραψε μόνο για να πετύχει τον σκοπό του, τώρα επανέρχεται και γράφει για τα συμφέροντά τους, ότι είναι στη Λακωνία και σωστά γράφει, όμως αναφέρει ότι ουδεμία σχέση έχουν με το Λεωνίδιο, ίσως από την Αθήνα να μην μπορεί να δει καθαρά τα πράγματα και γράφει πάλι ανακρίβειες……...
Πώς δεν έχει καμία σχέση με το Δήμο Λεωνιδίου το χωριό του, όταν ο πρόεδρός του κατά 50 %
είναι Λενιδιώτης,. Πολλοί Λενιδιώτες ζουν, ή έχουν τα συμφεροντά τους στον Κοσμά (οικογένειες
Γεωργίτση, Καττή, Λάτση, Σαρρή, Σόβολου, Σταθούση) και αντίστοιχα από τον Κοσμά στο Λεωνίδιο (Μπαμπαδήμα, Σταυριανού, Σταθάκη κ.λ.π.).
Επίσης έχουν γίνει και γίνονται γάμοι μεταξύ κατοίκων υμών και ημών και θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες και λόγω επαγγέλματος ……….
Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των παραλίων ανεβαίνουν συχνά στα ορεινά και το αντίστροφο
γίνεται από τα ορεινά στα πεδινά………
Όμως ας αφήσουμε τα εύθυμα, ό,τι έγινε-έγινε, στην άκρη οι μικροπρέπειες και οι προφάσεις, από δω και πέρα χρειάζεται αγώνας, για την ανάπτυξη της περιοχής, όσο και να μην το θέλουμε η
μοίρα μας και το μέλλον μας είναι κοινά, όση μεγαλύτερη ανάπτυξη υπάρχει στην περιοχή, τόσο

πιο πολλά θα παίρνουν και τα ορεινά και τα πεδινά-παραλιακά (όπως προανέφερα), όπως και στον Τυρό οι επισκέπτες του θα έρθουν και στο Λεωνίδιο και οι του Λεωνιδίου θα κάνουν τις επισκέψεις τους στον Τυρό κ.λ.π., είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία η όλη κατάσταση, αρκεί να το καταλάβουμε.
Ο αγώνας που προανέφερα πρέπει να στραφεί για καλύτερες υπηρεσίες ειδικά στην υγεία, την παιδεία, τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες κ.λ.π., όσο για το τελευταίο, τις συγκοινωνίες, πρέπει να βελτιωθούν οι δρόμοι από το ΄Αργος μέχρι τον Κοσμά, το Μαρί, τη Λακωνία και ειδικά μεταξύ των χωριών, γιατί η εύκολη πρόσβαση αμβλύνει τις σχέσεις. ένα μικρό παράδειγμα, μετά την κατασκευή του παραποτάμιου δρόμου του Λεωνιδίου, έχουν πολλαπλασιαστεί οι επισκέπτες στην ΄Ελωνα και τον Κοσμά, σκεφθείτε να βελτιωθούν όλοι οι δρόμοι που προανέφερα, προοπτικές υπάρχουν, η συγκυρία αυτό το χρονικό διάστημα είναι η καλύτερη………… μου ήρθε στο μυαλό κάτι, που ίσως να μην σας αρέσει, το γράφω και πάρτε το εύθυμα-φαιδρά-γελοία:
–Σκάσε και δούλευε (Σκάστε και δουλεύετε), εγώ παίρνω μόνο το δεύτερο να ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ατομικά, συλλογικά, δημοτικά, για το καλό του τόπου, των παιδιών μας.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ¨Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο¨ και ναι μεν, αυτό ισχύει για τον καθένα, όμως δεν ισχύει για τον τόπο και τους κατοίκους, γιατί ναι μεν η τύχη είναι κοινή όμως το μέλλον το καθορίζουμε εμείς με τις βάσεις που θα βάλουμε και τις προοπτικές που θα δημιουργήσουμε γιαυτό σκ….. (διαγράφεται μία λέξη), μη μιλάτε και δουλεύεται ………….. για να μην γίνει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για την περιοχή μας ΚΑΚΟΚΡΑΤΗΣ .…………….

Α.Κ.