Τώρα θα μου πείτε, γιατί το κάνω θέμα, οι λόγοι πάρα πολλοί:
Η Μητρόπολη είναι Μαντινείας και ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.
Ο Πάρνωνας θεωρείται το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ της Νότιας Ελλάδας, με πάνω από 80 ΜΟΝΕΣ (πολλές Σταυροπηγιακές ).
Οι Καστροφύλακες του Βυζαντίου ήταν Τσάκωνες (Κυνουρία).
Σε δύσκολους καιρούς, οι Σουλτάνοι φοβότανε εξέγερση των Τσακώνων……..
Η παροικία των Τσακώνων (Κυνουρία), στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη από τη Νότια Ελλάδα, αφού το 1895 από τα 150
και πλέον εργοστάσια οινοπνευματοποιϊας στην Πόλη, τα 3/4 ήταν Τσακώνικα (Ημερολόγιο Δ.Μ.Λάτση 1895).
Ενενήντα δύο (92) οικογενειάρχες από το Λεωνίδιο, κάτοικοι μόνο στο Γαλατά, στις 25/2/1873, απευθείας με αίτησή τους, ζητούσαν από τον τότε «Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη ΄Ανθιμο» να χειροτονήσει το συμπολίτη τους Ιωάννη Βροντίση, Πρεσβύτερο στην Ενορία τους -Ι.Ν.Μεταμόρφωσης Γαλατά-Κωνσταντινούπολης (Από το πρωτόκολλο-αρχείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου).
Ας μην ξεχνάμε ότι η Πόλη (Τσάκωνες) έβγαζε ¨΄Ασπρα και ο Πραστός τα έκανε Κάστρα¨.
Η Κυνουρία δεν είναι μόνο τσακώνικη μελιτζάνα, κάστανα και κάποια άλλα τοπικά προϊόντα, που πήγαν στην Τρίπολη, για να τα ευλογήσει ο Παναγιότατος…
Είναι και ο τόπος και οι άνθρωποί του. (που πολλοί είναι απόγονοι από τους Τσάκωνες της Πόλης και όχι μόνο, που προανέφερα).
Το Λεωνίδιο από την Τρίπολη απέχει μιάμιση ώρα, το ΄Αστρος 45΄ λεπτά, θα
μπορούσε το τραπέζι της ΤΕΔΚ, να γίνει σε κάποιο παραλιακό κέντρο στο Π.΄Αστρος, ή στον Τυρό, ή το Λεωνίδιο κ.λ.π.
Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο και στο Γυμνάσιο της Τριπόλεως ήταν ό, τι καλύτερο.
Ο Παναγιότατος, εκτός των ανωτέρω, έκανε εγκαίνια πτέρυγας του Γηροκομείου της Τρίπολης, έκανε δενδροφύτευση, εγκαίνια σε πλατεία με το όνομά του, παρ΄ ολίγον να του δώσουνε μόνιμα το μιστρί στο χέρι και να τον ταυτίσουμε με κάποιον
άλλον, από το κοντινό παρελθόν…….
΄Ισως ο χρόνος του να ήταν λίγος, όμως μια καλύτερη κατανομή του χρόνου, να έδινε τη δυνατότητα, και όχι άδικα, να ευλογηθεί και η ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΚΥΝΟΥΡΙΑ.
Η πολυπληθέστερη μετά τη Μαντινεία επαρχία της Αρκαδίας,
η οποία δεν έχει
δρόμους καλούς και ασφαλείς,
δεν έχει υποδομές,
ερημώνεται,
στο τέλος τι θα μείνουν?
οι καστανιές και οι μελιτζανιές……
Το μόνο που μας απομένει είναι, η τουριστική αξιοποίηση & η επίσκεψη του Παναγιότατου θα έδινε, εκτός από την Ευλογία του, & κάτι ακόμα στην κατεύθυνση αυτή………
΄Όπως προανέφερα, η σχέση της Κυνουρίας με την Πόλη, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και την επίσκεψη και την Ευλογία του Παναγιότατου την δικαιούταν.
Δε θα πρέπει να λένε ωραία λόγια, οι Τοπικοί Παράγοντες (Αρκαδίας) για την Κυνουρία, πρέπει έμπρακτα να αποδεικνύεται αυτό, με πολλούς τρόπους…………
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου