21 Ιουλίου 2008

Ο Παρνων


Ο Πάρνωνας, καθώς σέρνει τη μακρόστενη κορμοστασιά του από βορρά προς νότο, ορθώνει στα όρια της ανατολικής ακτής του Μοριά τις ορεινές του επάλξεις, σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Στις δασωμένες πλαγιές του, τόσο προς τα δυτικά, όσο και προς τα ανατολικά φωλιάζουν άφθονα ορεινά χωριά. Στα περισσότερα από αυτά τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί αξιόλογη υποδομή -φυσικά μικρών μεγεθών- και ενδείκνυται για διαμονή. Οι αποστάσεις τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις πρωτεύουσες της Πελοποννήσου είναι μικρές και σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερο από 2,5 ώρες για να βρεθείτε στην αγκαλιά της πιο όμορφης ορεινής φύσης.

Ο Πραστός είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Αρκαδίας και κάποτε ήταν ένα πραγματικό κεφαλοχώρι και πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με περίπου 9.000 κατοίκους και εννέα ενορίες. Το 1826 όταν ο Ιμπραήμ περνούσε δια πυρός και σιδηρού τις πολιτείες του Μοριά, ο Πραστός γνώρισε την απόλυτη καταστροφή. Όσοι κάτοικοι διέφυγαν δημιούργησαν αργότερα το Λεωνίδιο.

Aπό την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, τη μικρή ναυτική πολιτεία του Λεωνιδίου θα ανηφορίσετε για τον πασίγνωστο Κοσμά. Ο δρόμος, αν και ασφάλτινος φιδογυρνά παράλληλα με την κοίτη του χείμαρρου Δαφνώνα, μετά στρέφεται νότια και ανηφορίζει για την επιβλητική μονή Ελώνας, που απέχει από το Λεωνίδιο 14 χλμ. Από εδώ θα χρειαστούν άλλα 17 χλμ. για να καταλήξετε στο ιστορικό κεφαλοχώρι Κοσμάς, που είναι σκαρφαλωμένο σε διάσελο κατάφυτο από έλατα.
Ο Κοσμάς είναι ο οικισμός με το μεγαλύτερο υψόμετρο (1.150) στον Πάρνωνα. Τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα με ντόπια πέτρα από Λαγκαδινούς, Μακεδόνες και Κοσμίτες μαστόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: