24 Αυγούστου 2008

Γιορτή τσακωνικής μελιτζάνας Λεωνιδίου.


Το Σάββατο 23 Αυγούστου διοργανώθηκε στο Λεωνίδιο η 11η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας Λεωνιδίου. Πάνω από 5.000 επισκέπτες έφτασαν στο Λεωνίδιο και στην πλάκα για την γιορτή. Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε ελληνικούς παραδοσιακού χορούς από το χορευτικό Όμιλο Λεωνιδίου, προσφορά εδεσμάτων και διαγωνισμό φαγητού με βάση την Τσακώνικη μελιτζάνα από ειδικούς Γευσιγνώστες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολύ μεγαλη επιτυχια με λαϊκή συναυλία του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου. Τραγούδησαν: Κώστας Μακεδόνας, Κωνσταντίνα, Ηλίας Μακρής και ο Χρήστος Νικολόπουλος- μαζί τους η Μαρία Παπαλεοντίου και ο Γιώργος Αιγιώτης.
Η ξακουστή τσακώνικη μελιτζάνα αποτελεί το κατεξοχήν τοπικό προϊόν του Λεωνιδίου.Εδώ και πολλά χρόνια την καλλιεργούν οι ντόπιοι παραγωγοί με τον παραδοσιακό τρόπο. Στον κάμπο του Λεωνιδίου υπάρχουν ακόμα αρκετές αγροτικές εκμεταλλεύσεις καλλιέργειας μελιτζάνας, πολλές εκ των οποίων βιολογικές, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 800 στρέμματα. Η τσακώνικη μελιτζάνα συγκαταλέγεται μεταξύ των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Η συγκεκριμένη απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρώνει στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας.

Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Παιδείας κ Λυκουρέζος και οι Βουλευτές κ Πέτρος Τατουλης και Δημήτρης Ρεππας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: