13 Απριλίου 2008

Ο Δρομος των 100 ημερων

Βασικό έργο αναπτυξιακής υποδομής στην περιοχή της Επαρχίας Κυνουρίας είναι ο δρόμος Λεωνιδίου - Κοσμά - Σκάλας Λακωνίας, με ιστορία 70 και πλέον χρόνων. Για το δρόμο αυτό οι ξενιτεμένοι Κοσμίτες στις ΗΠΑ, στα 1920 κατάθεσαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 100.000 δολλάρια για λογαριασμό του Δημοσίου κι οι ντόπιοι 120.000 δραχμές ως συμβολή τους στη διάνοιξή του. Έτσι, με διάταγμα που υπόγραψε ο Αρκάς πολιτικός Αλέξανδρος Παπαναστασίου το 1920, ως Υπουργός Συγκοινωνιών, εγκρίθηκε από το Κράτος η κατασκευή του ως εθνικού δρόμου Λεωνιδίου - Κοσμά - Σπάρτης.

Έκτοτε οι Κοσμίτες πρόσφεραν κι άλλα χρηματικά ποσά και προσωπική εργασία για τη διάνοιξη αυτού του δρόμου. Tο Μάρτη του 1951, όλοι οι κάτοικοι του Κοσμά, με επικεφαλής τον απόστρατο Συνταγματάρχη , δημοσιογράφο και επιχειρηματία Κυριάκο Τσερώνη εξόρμησαν μόνοι τους για την κατασκευή του δρόμου Κοσμά - Γερακίου Λακωνίας. Χωρίς μεγάλη βοήθεια στην αρχή κι' αργότερα με μικρή βοήθεια του κράτους, μα με πίστη ακατάβλητη στην πρόοδο του χωριού τους, δούλευαν νύχτα και μέρα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, για την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου. Έτσι, σε 100 μέρες, την 1η Ιουλίου 1951,, ημέρα γιορτής των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων του Κοσμά, έφεραν το αυτοκίνητο για πρώτη φορά στον Κοσμά. Γι' αυτό, ο δρόμος αυτός ονομάστηκε"Δρόμος των 100 ημερών", και αποτελεί τμήμα του δρόμου Λεωνιδίου - Κοσμά - Σκάλας.

Ειδικό συνεργείο καλλιτεχνών - κινηματογραφιστών του πανεπιστημίου των Συρακουσσών ΗΠΑ, το Πασχα του 1952, με δαπάνη της Αμερικανικής Κυβερνήσεως, κινηματογράφισε τη σπουδαία αυτή προσπάθεια των Κοσμιτών σε μια ταινία που φέρει τον τίτλο του δρόμου.

Η προσπάθεια αυτή των Κοσμιτών ήταν πράγματι αξιοθαύμαστη, γιατί ύστερα από τις κακουχίες του πολέμου 1940 - 1944, την πυρπόληση του χωριού από τους φασίστες κατακτητές, κατόρθωσαν να ετοιμάσουν μόνοι τους αυτό το τόσο χρήσιμο για την πρόοδο του χωριόυ τους έργο.

Στη συνέχεια οι Κοσμίτες εργάστηκαν πάλι με προσωπική εργασία προς το Μοναστήρι της Παναγία Έλωνας. Με τη συμβολή και του κράτους, που κατά καιρούς χρηματοδοτούσε το έργο, ολοκληρώθηκε η κατασκεύη του στα 1991. Έτσι, ο δρόμος Λεωνιδίου - Κοσμά - Σκάλας Λακωνίας είναι σήμερα ασφαλτοστρωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: