2 Ιουνίου 2013

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ ΓΚΑΛΗΣ

      Όλη  η  Ελλάδα, χρωστάει αθλητικά στο Νίκο Γκάλη, γιατί  αυτός έδωσε την μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ και  μας έκανε υπερήφανους,  με τους τίτλους  που ήρθαν από αυτό το άθλημα στην Ελλάδα,  από τις Εθνικές μας ομάδες (πρωταθλήτρια Ευρώπης  το 1987 και 2005, παγκόσμια  2/αθλήτρια το  2006 στους άνδρες,   παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1995, 2η  το 2009,  3η το 1993 και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2008 στους έφηβους, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1989 και 1993 στους νέους,  πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2002 και 2008  και παγκόσμια 2/αθλήτρια το 2005 στους νέους   άνδρες).
     Επίσης ο Παναθηναϊκός  (6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης) και ο Ολυμπιακός (3 φορές), αν δεν ήταν ο Γκάλης, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν θα είχαν πάρει  ούτε ένα πρωτάθλημα, επίσης δεν  θα είχαν παίξει, τόσοι  Έλληνες παίκτες,  στο εξωτερικό.
     Χρωστάω και εγώ στον Ν. Γκάλη,  γιατί βρίσκομαι στο χώρο του μπάσκετ  και αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να σχολιάσω μερικά πράγματα  για την εκδήλωση που έγινε προς τιμή του πρόσφατα (7-5-2013 από την ΚΑΕ ΄Αρης).
     Η εκδήλωση θα έπρεπε  να ονομαστεί   μνημόσυνο,  ο λόγος  απλός: όταν κάποιον τον έχεις θάψει (πεθάνει) για 17,5  χρόνια και δεν είσαι θεός για να τον αναστήσεις, του κάνεις μνημόσυνο….
     Η φανέλα  του Γκάλη ήταν τόσο βαριά,  γιαυτό έκαναν  τόσα χρόνια να την σηκώσουν στο Αλεξάνδρειο;
     Ο κ. Ιωαννίδης  ήταν υφυπουργός  αθλητισμού και το 2007, γιατί δεν έκανε τότε κάτι; Και αυτό που έκανε  ήταν μια κοτσουλιά…
      Γιατί ονόμασαν   ΜΟΝΟ την σάλα (αγωνιστική) του Αλεξάνδρειου  με το όνομα του Νίκου Γκάλη, που θα τη βλέπουν  ελάχιστοι ξένοι και όχι όλο το Ολυμπιακό γήπεδο του Μπάσκετ στο Μαρούσι που το χρησιμοποιούν οι εθνικές μας ομάδες και ο πανευρωπαϊκός Παναθηναϊκός….. Μήπως φιλάνε την ονομασία για την δώσουν, σε κάνα  πολιτικό πρόσωπο; ….. Αίσχος!!!!!
      Με μοναδικές εξαιρέσεις τους φιλάθλους, τους  προπονητές και παίκτες που τον τίμησαν και με όσα είπαν για αυτόν,  όλοι οι άλλοι θα έπρεπε να ζητάνε συγνώμη από τον Γκάλη  για  να  τους συγχωρέσει, που έγιναν μάγκες  στο χώρο του μπάσκετ, από αυτόν και μόνο, με μεγαλύτερο αρνητικό παράδειγμα τον Κ. Πολίτη, που τον έκανε προπονητή-πρωταθλητή Ευρώπης με μία 5άδα και 3-4 ακόμα παίκτες αλλαγής και του φέρθηκε   χείριστα και τον έκανε να  αποχωρήσει από το χώρο, με τον πιο άδικο  τρόπο, σαν προπονητής του Παναθηναϊκού  στις 18-10-1994……και ακόμα δεν του  έχει ζητήσει συγνώμη…..
      Θα μου πείτε ποιος έχει αγιάσει στον τόπο  του, για να αγιάσει ο Γκάλης;
      Πριν 6 χρόνια  (2007) τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής στην Ευρωλίγκα  και έγινε μέλος του ευρωπαϊκού  Hall of Fame της ΦΙΜΠΑ κατά την πρώτη επιλογή του θεσμού.
      Για το 2013 έγινε υποψήφιος για να ενταχθεί στο Hall of Fame του παγκόσμιου μπάσκετ και εμείς ονομάσαμε μια σάλα με το όνομά του και σηκώσαμε την φανέλα του μετά από 17,5 χρόνια, αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα, γιαυτό έχουμε πάει, κατά διαβόλου, γιατί οι άξιοι και ικανοί  δεν αγιάζουν στον τόπο τους, αγιάζουν μόνο από τα μεγάλα τζάκια, τα κομματικά κυρίως ανίκανα στελέχη και οι περί αυτών αυλικοί κόλακες …..
      Τέλος θα τελειώσω με την δήλωση του Γκάλη  Αυτό είναι το  σπίτι μου (Αλεξάνδρειο) και όλοι (ο κόσμος του ΄Αρη) η οικογένειά μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν  αθλητή από τη στιγμή που η αγαπημένη του ομάδα κρεμάει ψηλά τη φανέλα του,  (Μεγάλος  και εκτός γηπέδου…… 17.5 χρόνια αργότερα).

     Υ.Γ.  Πριν από την φανέλα, θα έπρεπε να κρεμάσουμε ψηλά πολλούς, μήπως και βάλλουν μυαλό οι υπόλοιποι…………

 

  Ανδρέας Η. Κόκκορης