19 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ


Και φέτος  θα   γιορτάσουμε  πάλι, το  Πάσχα  στο Λεωνίδιο και πρέπει να θυμηθούμε μερικούς ανθρώπους, που άφησαν το στίγμα τους και να αναφέρουμε και κάποιους άλλους που συνεχίζουν να βάζουν το ¨λιθαράκι¨  τους, για να είναι αυτές οι ΄ Αγιες ημέρες μοναδικές στον τόπο μας.
    Πρώτος ο κατά το Δ. Ψαθά    Παπαμπουρλοτιέρης  (Παπαστέλιος), που έκανε τη διαφορά με τις ενέργειές του και την «μονομαχία» του με τον Παπαμίμη.
    Η κόντρα τους συνεχίζεται και  εκεί ψηλά που βρίσκονται, με προβάδισμα του Παπαμίμη, αφού έχει τη βοήθεια του πυρπολητή  του Θ.Κ., γι αυτό και λίγο πριν από το φετινό Πάσχα κάλεσε ο Παπαστέλιος κοντά του, για βοήθεια, το βασικό στέλεχος της πυροβολαρχίας του Α.Τ.,  για να  ξαναπάρει την πρωτοκαθεδρία κατά το φετινό εορτασμό …...
    Πρέπει να λέμε για την βοήθεια του Δ. Ψαθά, που με το περιβόητο
«Καρναβάλι στη Πάτρα, Πάσχα στο Λεωνίδιο»,  έδωσε άλλη διάσταση στο Πάσχα του Λεωνιδίου και το έκανε γνωστό στο Πανελλήνιο.
    Να θυμηθούμε τον Μπαρμπανιόνιο και τα βαρελότα του, ειδικά την 
Μ. Παρασκευή, όταν δεν άφηνε τα  περάσει ο Επιτάφιος,  αν δεν άδειαζε το τελάρο της μαναβικής από τα «πολεμοφόδιά» του.
    Να αναφέρουμε τους  Αδελφούς Ζαρ….,  που έφερναν με φορτηγάκι, τα  αναγκαία,  για την Πασχαλινή εκτόνωσή τους…
    Να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας τους:  Πόλεμο, Ντινέλια, Γαλίφο κ.λ.π. που το Πάσχα το καταλάβαιναν μόνο ρίχνοντας τις μπόμπες τους, ακούγοντας πρώτα τον ήχο της έκρηξης και μετά την ηχώ από τον Κοκκινόβραχο στο Σκυλοχώρι και από το Σκυλοχώρι στον Κοκκινόβραχο και πάλι πίσω μέχρι να σβήσει ο ήχος και να ρίξουν τις επόμενες.
     Το Ντόλα με την κομπανία του, που έκαναν Πάσχα ψηλά  τον Κοκκινόβραχο, πετώντας  δυναμίτες και φωτίζοντας τον «Ταραμά» με βεγγαλικά.   
    Επίσης τους ανώνυμους και τις ανώνυμες, τότε και τώρα,  που εθελοντικά φροντίζουν το στόλισμα των επιταφίων, την κατασκευή των αεροστάτων κ.λ.π.    
    Τέλος για αυτούς που και τώρα φτιάχνουν τα πυροτεχνήματά τους, για το χρήμα και το χρόνο που αφιερώνουν, για να ζήσουν με το δικό τους τρόπο την Ανάσταση, τώρα αν είναι σωστό μαζί με τα άλλα έθιμά μας, αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει να το συζητάμε, αρκεί να τα ρίχνουν μακριά από τον κόσμο και πολύ μακριά από σπίτια κ.λ.π. οικοδομήματα για να μην προξενήσουν ζημιές.   
    Πολλοί μπουρλοτιέρηδες έχουν συρθεί και στα δικαστήρια, αλλά στάθηκαν στο ύψος τους για το έθιμο και συνεχίζουν.
    ΄Εχω δει τυχαία, καμάρα  σπιτιού να έχει ολόκληρη στοίβα από δεκάδες μπόμπες και  σκέφτηκα : Αυτοί που τα έφτιαξαν μόνο έτσι καταλαβαίνουν το δικό τους Πάσχα…., ίσως να κάνω λάθος, αλλά από την άλλη είναι βίωμά τους….., ο καθένας με τον τρόπο του……..
    Να κλείσω με ένα πασχαλινό ευτράπελο: για  τους Γ.Κόκκο..., Γ.Κόκκι… και Γ. Καλ… που κάποιο Πάσχα  όταν όλοι ήταν στην εκκλησία για την Ανάσταση, αυτοί έκαναν επιδρομή στο αρχοντικό των Γου…. και άρπαξαν από το τσιγκέλι το Αρνί τους, και το έφαγαν με την παρέα τους στην ταβέρνα διασκεδάζοντας και εξιστορώντας το ανδραγάθημά τους  και το πάθημα των Γου…..  που έμειναν χωρίς αρνί, τρώγοντας Πασχαλιάτικα μακαρονάδα.
   Πάσχα των Ελλήνων, Πάσχα και του Λεωνιδίου μοναδικό, ανεπανάληπτο, που με τα νεραντζάκια με το κεράκι μέσα, να φωτίζουν τους δρόμους, την Μ. Παρασκευή και τα αεροστατάκια στους τοίχους των δρόμων πριν την Ανάσταση, σε προδιαθέτουν για την μοναδική  Ανάσταση με τα Αερόστατα  κ.λ.π…….
 Καλή Ανάσταση, με υγεία για όλους και μνήμη για όσους πρόσφεραν και  εκτίμηση για όσους προσφέρουν (νεραντζάκια, αεροστατάκια, αερόστατα κ.λ.π.)……                                                                                         
Ανδρέας Κόκκορης