13 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙ ΓΛΥΠΠΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ



  

Η Γλυππία είναι ένας τόπος με σπουδαίο Αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά και την Ιστορία δεν την αφήνει αδιάφορη.
ΟΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΕΙΝ
Πολιτισμός που ξεχνάει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος σε εξαφάνιση.
Η Ιστορία σύμφωνα με το υπόδειγμα του Θουκυδίδη γράφεται με ντοκουμέντα με αμεροληψία, αναλύοντας τις αιτίες που δημιουργούν τα ιστορικά γεγονότα. Πρέπει να αποφύγουμε την εικονολογία και να στηριχθούμε στις γραπτές μαρτυρίες στα Αρχαιολογικά ευρήματα και στη  παράδοση.
Αλλά ας αρχίσομαι από το όνομα Γλυππία ή ΓΛΥΜΠΙΑ. Το ομηρικό ρήμα Γλύμπω, μεταγενέστερο γλύσω ή γλύφω σημαίνει πελεκάω, λαξεύω, σκαλίζω, διαμορφώνω στερεά ύλη.
Ο λόφος που βρίσκεται το ΚΑΣΤΡΟ έχει μια φυσική λάξευση και μόνο από ένα μέρος υπάρχει πρόσβαση. ΓΛΥΜΠΙΑ και αργότερα χάριν ευφωνίας αντικαθίσταται το Μ με Π και γίνεται ΓΛΥΠΠΙΑ με 2 ΠΙ.
Ο Παυσανίας μιλά για ΛΥΜΠΙΑ και ΛΥΜΠΟΧΩΡΙΑ. Αντίθετα ο Πολύβιος για ΓΛΥΜΠΕΙΣ και ΓΛΥΜΠΟΧΩΡΙΑ.
Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ βρίσκεται ο λόφος μας το ΚΑΣΤΡΟ. ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΟΦΟ υπάρχουν λείψανα οικισμών, ΑΓΓΕΙΑ, κεραμικά. Έχουν βρεθεί και οστά.
Το κάστρο είναι χτισμένο το 13ο αιώνα από τους ΕΝΕΤΟΥΣ ΠΑΝΩ σε Αρχαίο οχυρό.
Σε μικρή απόσταση από το λόγο υπάρχει το μοναστήρι της ΠΑΛΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ. Η ονομασία δηλώνει ότι είναι μεταγενέστερο του ΚΑΣΤΡΟΥ.
Χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ΝΑΟ της θεάς ΔΗΜΗΤΡΑΣ. 
Ο Ρωμαίος αναφέρει ότι είδε στην αυλή του ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ένα κορμό από ΑΓΑΛΜΑ θωρακοφόρου του τύπου των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, μικρό τμήμα τρίγλυφου και μια εν επιγραφή πλάκα 1 μ.Χ αιώνα και ΔΙΑΒΑΣΕ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ.
Ο Walker  σημειώνει μια ακόμη επιγραφή στη λίθινη παράσταση του καθολικού του Ναού. Ο Walker με την συμπλήρωση διαβάζει ΔΗΜΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΕΙΣ ΤΑΝ ΜΑΤΕΤΕΡΑ.
Οι Waterhouse και Simpson γράφουν ότι βρήκαν στο χώρο, ανάμεσα στο Μοναστήρι και στο κάστρο μια βάση αγγείου μια λαβή από  ΧΕ ΙΙΙ π. Χ και άλλα όστρακα, ακαθόριστου σχήματος και συμπεραίνουν ότι υπήρχε εγκατάσταση από την εποχή του Χαλκού.
Η Γεωγραφική θέση της ΓΛΥΠΠΙΑΣ είχε σπουδαία στρατηγική σημασία για το ΑΡΓΟΣ γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια με τη ΛΑΚΩΝΙΑ κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΠΟΛΥΒΙΟΣ.
Από το 338 π.Χ μέχρι την επικράτηση των Ρωμαίων η ΓΛΥΠΠΙΑ αποτελούσε προκεχυρωμένο φυλάκιο του ΑΡΓΟΥΣ στη πλευρά της ΣΠΑΡΤΗΣ.
Το 219 οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με το ΛΥΚΟΥΡΓΟ προσπάθησαν να κυριεύσουν την ΓΛΥΠΠΙΑ αλλά δεν τα κατάφεραν. Ένα χρόνο αργότερα οι σημφιδιασθέντες  Μεσήνιοι που είχαν στρατοπεδεύσει έξω από τον οικισμό βρήκαν άσυλο μέσα στα τείχη της ΓΛΥΠΠΙΑΣ.
Η Γλυππία ζει και στα Ρωμαϊκά χρόνια και στο Μεσαίωνα υπάρχει πάνω στο λόφο μια αξιόλογη εγκατάσταση.
Υπάρχει και η άποψη την οποία υποστηρίζουν η Κριστιεν, ο Μπολτ, ο Wase ότι η ΓΛΥΠΠΙΑ βρισκόταν στον ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ, και ο λόφος με το κάστρο ήταν χώρος Άμυνας βλέπε Κόρινθο, Άργος, Αθήνα. Η Γερμανός ΔΑΦΝΗ  το 1510 βρήκε Αρχαία Πελασγικά τείχη στο χωριό. Μην ξεχνάμε ότι οι οικισμοί δημιουργήθηκαν εκεί που υπάρχει άφθονο νερό. Τυχαίο είναι ότι το χωριό διατηρούσε το όνομα ΓΛΥΠΠΙΑ μέχρι το Μεσοπόλεμο.
Το όνομα ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ το έδωσε ο Μητροπολίτης ΣΠΑΡΤΗΣ ΝΙΚΩΝ ο ΜΕΣΗΝΕΙΑΣ, τον 11ο αιώνα επειδή οι ΚΥΝΟΥΡΙΟΙ άργησαν να δεχθούν το Χριστιανισμό και τελικά της επεβλήθη δια της βίας. 

Ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό και προς την κατεύθυνση του ΚΑΣΤΡΟΥ υπήρχε η τοποθεσία στου ΔΡΑΚΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΑ. Εκεί υπάρχει ένας τάφος πάνω σε βράχο. Έχει συληθεί και είναι πελασγικός.
Φαίνεται πως ήταν το μνήμα κάποιου ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΥ και γ αυτό δόθηκε αυτή η ονομασία!
Ένα πάντως είναι γεγονός. Θα μπορούσε η αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στην επιφάνεια σπουδαία ευρήματα για να κάνουν ποιο πλούσιο τον πολιτισμό μας.
Ας ευχηθούμε το κράτος όταν περάσει την οικονομική κρίση να διαθέσει τα ανάλλαγα κονδύλια για το σκοπό αυτό!

Πάντως ότι και να ήταν η ΓΛΥΠΠΙΑ ένα είναι βέβαιο…
Ότι ΓΛΥΠΠΙΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΟΞΑΝ ΚΑΤΈΛΙΠΕΝ!!

Τ. Σούντας