14 Ιουνίου 2009

Η Κυνουρία του σήμερα, του αύριο…

Στην προσπάθεια μας να καθιερώσουμε ένα βήμα, για να προβάλλουμε τον τόπο μας, τα προβλήματά του, τις ανησυχίες μας γι αυτόν, να προτείνουμε λύσεις, συναντήσαμε ένα νέο άτομο, δραστήριο, δυναμικό, που έχει τις δίκες μας ανησυχίες για την Κυνουρία και τον Πάρνωνα.
Η Νατάσα Πετρούλια, γνωστή δικηγόρος Αθηνών και τ. νομαρχιακή σύμβουλος Αρκαδίας, συγγραφέας Αρκαδικών λευκωμάτων και περιηγητικών οδηγών, νιώθει υπερήφανη για την τσακώνικη καταγωγή της και με την έως τώρα έντονη πολιτική της παρουσία, δείχνει ότι θα μας απασχολεί για πολύ καιρό από την κεντρική πολίτικη σκηνή!
Της ζητήσαμε και πρόθυμα μας απάντησε σε 10 ερωτήσεις, για να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια και τις απόψεις της, που συχνά χαρακτηρίζονται ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές, για τα δικά μας θέματα, την Κυνουρία του σήμερα, του αύριο..


1. Πως μια κοπέλα από τόσο μικρή ηλικία μπαίνει στην πολιτική? Υπάρχει οικογενειακή παράδοση?
Πολιτική για μένα σημαίνει εναντίωση, ανύψωση φωνής, πρόκληση για αλλαγή, για ένα διαφορετικό αύριο, αντίδραση στη μίζερη λογική παλμός, η ξεχωριστή τιμή και ευθύνη να εκπροσωπήσεις ένα κομμάτι της κοινωνίας, που σε εμπιστεύεται και θεωρεί ότι θα ανταποκριθείς ή τουλάχιστον θα προσπαθήσεις να επιλύσεις μέρος των προβλημάτων του. Θα είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται.
Από εφηβική ηλικία ήθελα να προσφέρω στη κοινωνία, να μη μένω αμέτοχη, να έχω τη δύναμη να αλλάξω καταστάσεις, να συναδιαμορφώνω την καθημερινότητα, να κάνω το όνειρο πραγματικότητα.
Η οικογένεια μου για πολλές γενιές υπήρξε βαθύτατα πολιτικοποιημένη, κανείς όμως δεν έγινε πολιτικός, έτσι η αγάπη αυτή κληρονομήθηκε αλλά δεν είμαι παιδί οικογενειοκρατίας, ούτε μέλος ομάδων και κύκλων. Δεν κληρονόμησα τίτλους, αναγνωρισιμότητα ή περιουσία. Το ΄΄διαβατήριο΄΄ μου στη ζωή είναι η αγάπη μου για τον άνθρωπο, η συνέπεια και η ειλικρίνεια με την οποία πορεύομαι.
2. Ποιο είναι το κέρδος και ποιες οι θυσίες για την προσωπική και οικογενειακή σας ζωή?
Είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ελεύθερος χρόνος, γεγονός νομίζω, που απασχολεί πλέον όλους μας, αλλά μπορεί να επιτευχθεί και αυτό, όταν διαθέτεις το χρόνο σου, εκεί που πραγματικά κάθε φορά, είναι απαραίτητη η παρουσία σου και με το δεδομένο ότι κάποιες από τις δραστηριότητες είναι συνειδητές επιλογές, θα έλεγα πως δεν δυσανασχετώ σχεδόν ποτέ για έλλειψη χρόνου και σίγουρα το κέρδος είναι μεγαλύτερο γι΄αυτό και δεν βάζω φραγμούς στις ενασχολήσεις μου.
Οφείλω όμως να σας εκμυστηρευτώ πως συχνά ακούω ΄΄παράπονα΄΄ για τη μη παρουσία μου σε κάποιες εκδηλώσεις και μου δίδεται την ευκαιρία να θυμίσω σε όσους με παρακολουθούν, πως θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο και να παρευρίσκομαι συχνότερα, σε κάθε όμως περίπτωση είναι συχνή η παρουσία μου, ακόμα και όταν τα χωριά μας είναι ερημωμένα και σε μέρες που δεν υπάρχουν φιέστες και κάμερες και όλοι γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή, για οτιδήποτε χρειαστούν είμαι δίπλα τους, με όσα μέσα διαθέτω.
3. Στην ενασχόληση σας με τα κοινά, είτε μέσα από συλλόγους, είτε μέσα από την Νομαρχία, με την εμπειρία σας.
Πιστεύετε ότι η πολιτική (και οι πολιτικοί) μπορεί να δώσει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα η είναι απρόσωπη(οι) και απόμακρη(οι)?
Ασφαλώς και το πιστεύω ότι μπορεί να δώσει λύσεις, διαφορετικά δεν θα συμμετείχα σε αυτές τις δράσεις.
Οφείλει ο πολιτικός να βρίσκεται δίπλα στο πολίτη, να μαθαίνει από αυτόν , να γνωρίζει τα προβλήματα του, να παρατηρεί τη ζωή του τόπου του, να συμμετέχει στη καθημερινότητά του, να μπορεί να προσεγγίζει έστω ιδεατά, την πιθανότητα να έχει ταυτόσημο τρόπο ζωής, κοινωνικό, οικονομικό, επαγγελματικό, οικονομικό, διαφορετικά αγνοεί πλήρως τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει αυτόν το πολίτη.
Επιπλέον απαιτείται πολιτική βούληση για κάθε θέμα. Κανένας πολιτικός από μόνος του δεν είναι Μεσσίας, όταν η πολιτική μέσα από την οποία εκφράζεται δεν δίνει προοπτική, ελπίδα στο πολίτη, δεν του διασφαλίζει ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με κοινωνική δικαιοσύνη, με σεβασμό στον άνθρωπο, με περιεχόμενο στις αξίες δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοκρατία. Δεν του εξασφαλίζει υγεία, εργασία ,παιδεία, ελευθερία, αξιοπρεπή γηρατειά, περιβάλλον, στοιχειώδεις αξίες για τη ζωή μας.
Συνεπώς η απρόσωπη πολιτική, με τον απόμακρο πολιτικό δεν ΄΄κάνει΄΄ γι’ αυτόν το Λαό, ο οποίος διαθέτει και νοημοσύνη και ένστικτο και το απέδειξε στις πρόσφατές εκλογές, όπου έστειλε ξεκάθαρα και ηχηρά μηνύματα προς κάθε πολιτική κατεύθυνση, που εάν δεν τα αποκωδικοποιήσουμε εύστοχα και έγκαιρα θα είμαστε ηττημένοι.
4. Η καταγωγή σας δείχνει ότι γεννηθήκατε και γνωρίζετε τον Πάρνωνα.
Η μέχρι τώρα πορεία σας, ότι θαυμάζετε, πονάτε, ανησυχείτε γ` αυτόν, τι είναι για σας ο Πάρνωνας!
Ο Πάρνωνας , είναι το «στολίδι» μας, το ΄΄σήμα κατατεθέν΄΄ της Κυνουρίας, δεν θα είχαμε τίποτα χωρίς αυτόν, ούτε θα είμαστε αυτοί που είμαστε !!
Φυσικός πλούτος και Ιστορία, ο τόπος μας με τις τόσες ιδιαιτερότητες, τόσο εξαίσιο φυσικό κάλλος, αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας.
Το μέλλον της επαρχίας μας στηρίζεται σε μορφές ήπιας ανάπτυξης, που ως βάση θα έχει αυτά τα δύο οικονομικά μεγέθη, τη φύση και το πολιτισμό.
Χρέος και υποχρέωση όλων μας είναι να προστατεύσουμε τα πλεονεκτήματά μας, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει το φυσικό μας πλούτο, να παραγκωνίσει ή να διαστρεβλώσει την Ιστορία μας.
5. Η πυροπροστασία στον Πάρνωνα είναι και φέτος ανεπαρκείς, όλοι ξέρουμε ότι αν πιάσει φωτιά και πάρει διαστάσεις θα σβήσει στην θάλασσα.
Τι θα μπορούσε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο?
Η άποψή μου είναι καταγεγραμμένη δημόσια και μάλιστα προ των μεγάλων καταστροφών, τόσο με δηλώσεις στα ΜΜΕ όσο και με δημοσιευμένα άρθρα, θεωρώ πως η προστασία του περιβάλλοντος και για εμάς εδώ, του Πάρνωνα, αποτελεί βασική υποχρέωση και μέριμνα του κράτους αλλά χωρίς τη δική μας συνδρομή τίποτα δεν επιτυγχάνεται.
Υποχρέωση όλων μας είναι η πρόληψη μέσω περιβαλλοντικής συνείδησης, ενισχυμένη από περιβαλλοντική πολιτική.
Διαπιστώνουνε όμως πως η κυβέρνηση, ενώ διατείνεται για την περιβαλλοντική της πολιτική, φέτος περιέκοψε τα σχετικά κονδύλια της προστασίας των δασών. Συνεπής με το τρίπτυχο Ανεργία- Ακρίβεια-Εγκληματικότητα.
Ουσιαστικά, ο Πάρνωνας είναι απροστάτευτος. Εύλογα, κάθε καλοκαίρι, υπάρχει ανησυχία, αφού η πυροπροστασία έχει σοβαρά προβλήματα. Ήδη, είχαμε την πρώτη φωτιά στον Κοσμά, η οποία δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση, πότε καθαρίστηκε για τελευταία φορά το βουνό, πότε οι δασικές υπηρεσίες προσέλαβαν εποχιακούς υπαλλήλους και αν υπάρχει σχέδιο περιφρούρησης του δάσους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
Είναι προτιμότερο λοιπόν να σώσουμε τα δάση μας και να απομακρυνθούμε από το σκεπτικό της απόλυτης εξάρτησης της σωτηρίας των δασών, από τις κατασβεστικές ικανότητες του αδιάφορου και απόμακρου κράτους.
Με τη συλλογική αυτοπροστασία και αυτενέργεια των τοπικών κοινωνιών μας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες- που οπωσδήποτε απαιτείται άσκηση πίεσης- μπορούμε να σώσουμε τον Πάρνωνα.
Όλοι μαζί, κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εθελοντές, να σώσουμε τον ΄΄πνεύμονα ζωής ΄΄ μας, μέχρι η Πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να επαναπροσδιορίσει το υπάρχον αποτυχημένο θεσμικό πλαίσιο και να αναγάγει τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα, όπως κτηματολόγιο, σύνταξη δασικών χαρτών, περιβαλλοντική νομοθεσία, δασικοί δρόμοι, αναγκαιότητα στελέχωσης δασαρχείων, σύστημα πρόληψης- έγκαιρης παρέμβασης, εντοπισμός κυκλωμάτων εμπρηστών-οικοπεδοφάγων, αναδάσωση καμένης γης.
6. Η πρόσβαση στο Λεωνίδιο είναι δύσκολη έως επικίνδυνη, ο περιφερειακός Πελοποννήσου πέρασε από την Τρίπολη…!!
Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια ώστε να γίνει αυτός ο δρόμος?
Επιτρέψτε μου για πολλοστή φορά να εκθέσω την πεποίθησή μου, σύμφωνα με την οποία, ο Οδικός Άξονας ΄΄Κιβέρι-Λεωνίδιο- Κυπαρίσσι-Μονεμβάσια’’ , είναι το κατ’ εξοχήν έργο, το οποίο εάν πραγματοποιηθεί, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των νομών Αρκαδίας-Αργολίδας-Λακωνίας και ειδικά για την Κυνουρία είναι το σημαντικότερο έργο προώθησης της ανάπτυξης της.
Επειδή ο καθημερινός πολιτικός μας λόγος οφείλει να είναι επικεντρωμένος στην κοινωνία και στα πλείστα προβλήματά της, εστιάζω και σήμερα στην ανάδειξη αυτού του προβλήματος που οδηγεί σε μαρασμό της ευρύτερης περιοχής μας.
Κανένας μας δεν πρέπει να ανεχτεί ή να επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της απραξίας, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και καταλήγει να έχει τεράστιες δυσμενείς συνέπειες, οικονομικές, κοινωνικές και οδηγεί σε μαρασμό του τόπου και ΄΄φυγή΄΄ του νέου μας δυναμικού. Βέβαια, πρόσφατα υπήρξαν νέες υποσχέσεις για ένταξη έργου στο ΕΣΠΑ.
Κάθε μας κίνηση πρέπει να «στοχεύει» στους νέους, στη δυναμική τους, να τους δώσουμε ευκαιρίες να τολμήσουν, να μεγαλουργήσουν, να υλοποιήσουν σχέδια, να κερδίσουν τη ζωή τους, να μην είμαστε εμείς το ΄΄βάραθρό΄΄ τους, εξαιτίας της ατολμίας και της αδιαφορίας μας.
Οι Αρκάδες μπορούν από κοινού να διεκδικήσουν και να επιτύχουν την ανάπτυξη του νομού. Ας μην ξεχνάμε πως μια μεγάλη αγορά, όπως αυτή της Τρίπολης, παραμένει αναξιοποίητη για το Λεωνίδιο, καθ’ όσον η δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου θα δώσει νέα προοπτική στην περιοχή και οι πολίτες δεν θα προσανατολιστούν προς τη Μεσσηνία, όπου τα έργα της εθνικής οδού Τρίπολης – Καλαμάτας, την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική.
7. Η ανάπτυξη του Λεωνιδίου και της γύρο περιοχής δεν είναι τα νάιλον (θερμοκήπια) και οι μελιτζάνες, ούτε βεβαία το παράδειγμα του Παραλίου Άστρους.
Τι θα μπορούσε να αναδείξει το Λεωνίδιο ώστε να γίνει προορισμός, Να μείνουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς οι νέοι εδώ?
Η Κυνουρία έχει πληρώσει την έλλειψη μιας αναπτυξιακής πολιτικής για την περιφέρεια και την αδυναμία ή την έλλειψη βούλησης της πολιτικής εξουσίας, να χαράξει και να υλοποιήσει μια στρατηγική προοπτικής, που θα αναδείξει το πλούτο της, τη μοναδικότητα της Τσακωνιάς και θα περιορίσει την ερήμωση των χωριών.Ειδικά για ένα μοναδικό τόπο όπως το Λεωνίδιο, με τόσες ιδιαιτερότητες, φυσικό κάλλος, Ιστορία, για να μπορέσεις να προσφέρεις πρέπει να τον γνωρίσεις, να τον αγαπήσεις. Η αξιοποίηση θεωρώ πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του τουρισμού, όπου σε συνάρτηση με την αγροτική ανάπτυξη, την κτηνοτροφία, την αλιεία, το λιμάνι, θα καταστήσουν εκ νέου την τσακώνικη πόλη μας, κέντρο ανάπτυξης και τουρισμού. Ειδικότερα, η σύνδεση του λιμανιού με τον Πειραιά θα προσέφερε νέες και μεγάλες δυνατότητες και θα καθιστούσε το Λεωνίδιο ελκυστικότερο προορισμό. Με την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος θάλασσα- βουνό, με προβολή της φυσικής ομορφιάς, με ήπιες μορφές παρέμβασης στα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με διάνοιξη δρόμων, πεζοπορικών- ορειβατικών μονοπατιών, διαμόρφωση χώρων αναψυχής σε εξωκλήσια, πλατείες.. Τη διατήρηση της μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ,ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, συντήρηση γεφυριών, βρυσών, σχολείων, ναών, την ανάδειξη του Τσακώνικου πλούτου, με προβολή εθίμων, τοπικών προϊόντων, τη δημιουργία της μοναδικής διαδρομής προσκυνήματος Ελωνα-Σίντζα-Μαλεβή-Αρτοκωστά-Καρυά-Πρόδρομος-Λοθκού-Παλαιοπαναγιά.
Μα πάνω από όλα πιστεύω πως η ανάπτυξη της περιοχής στηρίζεται αποκλειστικά στην επίτευξη του Ανατολικού οδικού Άξονα που αποτελεί το πρώτιστο, κυρίαρχο και επιβεβλημένο έργο.
8. Ποια είναι η γνώμη σας για όλους αυτούς τους πολιτικούς που κατάγονται από την Κυνουρία, κατέλαβαν καίριες θέσεις στην κεντρική πολιτική διοίκηση και ξέχασαν την Κυνουρία?
Η Κυνουρία αποτελεί αναπόσπαστο και εξόχως σημαντικό τμήμα της Αρκαδίας, εντάσσεται και οφείλει να συμπεριλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης του νομού. Σίγουρα έχουν γίνει σημαντικά έργα στο πέρασμα των χρόνων, οι ανάγκες βέβαια που αναφύονται και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, αναδεικνύουν νέες ανάγκες, δημιουργούν νέα προβλήματα, εντείνουν ή μεγεθύνουν τα ήδη υπάρχοντα, που οφείλουμε να διαγνώσουμε και να αναθεωρήσουμε την έως σήμερα τακτική και το σχεδιασμό ανάπτυξης του νομού.
Θα μου επιτρέψετε να προσεγγίσω αυτό το ζήτημα, μέσα από μία διαφορετική σκοπιά. Θεωρώ ότι η Κυνουρία είναι ένα κομμάτι της Αρκαδίας και υπό αυτή την έννοια, πρέπει να απαιτεί λύσεις στα προβλήματα της, όχι μόνο από τους καταγόμενους από την Κυνουρία, αλλά από όλους τους Αρκάδες πολιτικούς, που κατέχουν μεγάλες πολιτικές θέσεις και έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.
Για την σημερινή εικόνα της Κυνουρίας, δεν συμφωνώ ότι ευθύνη έχουν μόνο οι Κυνουριάτες πολιτικοί, αλλά όλοι εκείνοι που κατείχαν ή κατέχουν υψηλόβαθμες πολιτικές θέσεις και δεν διαθέτουν την βούληση να ασχοληθούν και να δρομολογήσουν την λύση των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής.
9. Η επόμενη πολιτική σας κίνηση είναι η βουλευτικές εκλογές?
Η πολιτική είναι μέρος της ζωής μου, βρίσκομαι συνεχώς στο πλευρό των Αρκάδων με όλες τις δυνάμεις μου, εκτιμώντας πως οι δεσμοί εμπιστοσύνης που μας ενώνουν είναι ακατάλυτοι και αποτελούν στερεή βάση για την κοινή πορεία μας στο μέλλον. Ανήκω από παιδί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και δεν θα αρνηθώ την όποια αποστολή μου ζητούσε η παράταξη, πάντα με έντονο το συναίσθημα της ευθύνης. Με μια πορεία, που θα συνεχίσει, από όποια θέση και αν βρεθώ, ως γνήσια Τσακώνισα εξάλλου, να τη διακρίνει το ήθος, η αξιοπρέπεια, η ευθύτητα και η τόλμη. Κυρίαρχο για μένα θα είναι πάντα η αγάπη και ο σεβασμός στον άνθρωπο.
Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, την απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος του Κινήματος και δεν είναι σωστό κανένας μας να προκαταλαμβάνει τις τελικές του επιλογές.
10. Είστε στην πολιτική από τα 18 σας, σε τόσα λίγα χρόνια έχετε καταφέρει τόσα πολλά.
Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα σας?
Τα πιο μεγάλα ΄΄ θέλω΄΄ των ανθρώπων είναι παντού στο κόσμο και για όλους τους ανθρώπους ίδια. Τόσο μικρά μα τόσο σπουδαία και ίσως για το λόγο αυτό, να μην καταφέρνουμε να τα πραγματοποιήσουμε, γιατί ποτέ δεν εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους.
Θα συνεχίσω όμως να υποστηρίζω πως ΄΄για να κερδίσεις το σεβασμό της κοινωνίας, πρέπει να προτάσεις αυτοσεβασμό, για να κερδίσεις την αγάπη του κόσμου, πρέπει να προσφέρεις αγάπη, για να δείξεις γενναιότητα, πρέπει να σηκωθείς μόνος σου, όσο χαμηλά και να σε ρίξουν ΄΄.
«Με ευχαριστίου για το χρόνε που με χαρίατε»
«Καέ Καοτσέρι»
Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου αφιερώσατε. Καλό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: