22 Φεβρουαρίου 2008

Α` ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ


Το πρώτο δημοτικό σχολειό του Λεωνιδίου αποτελεί δωρεά μιας σίγουρα αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της Ελληνικής ιστορίας του Ανδρέα Συγγρού. Το όνομα του Συγγρού αναμίχτηκε σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα του προηγούμενου αιώνα παρόλα αυτά πολλοί επικεντρώνονται στις δωρεές του, που αφορούν σχολειά, νοσοκομεία και γηροκομεία κατά κύριο λόγο. έργα που κατά κοινή ομολογία έγιναν με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Το δημοτικό σχολειό λοιπών αποτελεί απόκτημα του δήμου μας εκείνης της εποχής. Η ηλικία του που ξεπερνά τον ένα αιώνα το καθιστά μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρόσφατη εξασφάλιση κονδυλίων από τον οργανισμό σχολικών κτηρίων αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη αφού με την συμβολή πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων αλλά και πολλών μαστόρων το κτήριο ανακαινίστηκε χωρίς να χάσει τίποτα από την γραφικότητα του. Το μπορντό χρώμα των τοίχων διατηρήθηκε αφού αυτό αποτελεί και το παραδοσιακό χρώμα της αρχιτεκτονικής του τόπου μας, Τα παράθυρα παρέμειναν μεγάλα έτσι ώστε οι αίθουσες να είναι φωτεινές(κάτι που λείπει από πολλές σχολικές αίθουσες σήμερα) τα πατώματα επενδύθηκαν με ξύλο και αλλαχθηκε η σκεπή.
Σίγουρα οι μαθητές και οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου που στεγάζονταν σε αυτές της αίθουσες υπέστησαν κάποια ταλαιπωρία αφού αναγκάστηκαν για αρκετούς μήνες να μεταναστεύσουν σε αίθουσες εκτός σχολείου. Νομίζω όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται σε λίγους μήνες θα τους αποζημιώσει.
Αναπαλαιώσεις κτηρίων ιστορικής αξίας όπως αυτό, στην περιοχή μας, μας γεμίζουν όλους χαρά και ευελπιστώ ότι η προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν θα σταματήσει εδώ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου στο Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2010 www.escaper.gr