29 Ιανουαρίου 2008

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΤΟ


Ο Πραστος είναι ένα μικρο χωριό στα βόρειο δυτικά του Λεωνιδίου. Αποτελούσε τον προηγούμενο αιώνα το κεφαλοχώρι της Τσακωνιάς. Ενα χωριό που ως κεφαλοχώρι έσφυζε από ζωή. Σήμερα οι κάτοικοί του είναι ελάχιστοι και κυρίως μεγάλοι σε ηλικία.
Η πρόσβαση στον Πραστο από το Λεωνίδιο γίνεται με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο εξής. Από Λεωνίδιο οι ενδιαφερόμενοι οδηγούν μέχρι τον Αγιο Ανδρέα από την κεντρική επαρχιακή οδό και στη συνεχεία μέσα από ένα δρόμο του χωριού οδηγούνται στον πραστο. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου μια μισή ώρα. Ο επόμενος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος είναι από το Λεωνίδιο προς την Βασκηνα, διαρκεί μια ώρα, όμως είναι χωματόδρομος και η πρόσβαση στον πραστο είναι δυσκολότερη.
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία πού συνδέει το Λεωνίδιο με τον Πραστο είναι αυτή του τέμπλου που σήμερα βρίσκεται στον μητροπολιτικό ναό της Πανάγιας στο Λεωνίδιο. Οι Πραστιοτες όταν ενημερώθηκαν πως ο Ιμπραήμ πασάς καίει ολόκληρη την Πελοποννήσο, θορυβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να σώσουν τουλάχιστον τα θρησκευτικά τους κειμήλια. Ετσι χώρισαν σε κομμάτια το τέμπλο της κεντρικής τους εκκλησιάς που έφερε το όνομα της Παναγίας και το φόρτωσαν κομμάτι, κομμάτι στα ζώα τους. Στην προσπάθεια τους να το φυγαδεψουν προκειμένου να γλυτώσει από το μένος των Τούρκων κατακτητών, αποφάσισαν να το στείλουν στο Λεωνίδιο. Ετσι αυτό το ιστορικής σημασίας τέμπλο κοσμεί μέχρι σήμερα τον ιερό ναό της Παναγίας στο Λεωνίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: