23 Ιανουαρίου 2008

Η ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Η τσακώνικη διάλεκτος αποτελεί το χαρακτηριστικότερο ίσως δείγμα της αρχέγονης ύπαρξης των Τσακωνών.
Στην αρχαία Ελλάδα πριν τους κλασικούς χρόνους επικρατούσαν τέσσερις διάλεκτοι (όσες και οι φυλές που την απάρτιζαν). Η Ιωνική, η Αιολική, η Δωρική, και η Αττική. Η τσακώνικη διαλεκτός σύμφωνα με πολλούς μελετητές θεωρείται μετεξέλιξη της Δωρικής γλωσσάς. Μιας μετεξέλιξης που επηρεάστηκε από την κοινή Ελληνική γλωσσά (γλωσσά των ευαγγελίων) καθώς και από άλλους παράγοντες που οφείλονται κυρίως στο πέρασμα του χρόνου. Το όνομα της το πήρε γιατί μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή της τσακωνιας που αποτετελουν τα έξεις σημερινά χωριά. το Λεωνίδιο, τον Πραστο, τον Τυρό, τον Αγιο Ανδρέα, την Καστανιτσα, τη Σιταινα, τα Μελανα, την Πραγματευτη μαζί με τους οικισμούς της περιοχής.
οι ρίζες της τσακώνικης διαλέκτου, λοιπόν, χάνονται στα βάθη των αιώνων. οι Ρωμαίοι παρά τα μεγαλεπήβολα σχεδία τους δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την ευρύτερη περιοχή λόγο του δύσβατου. Οι μετέπειτα καταστροφικές επιδρομες των Σλάβων, η επικράτηση του βυζαντινού, καθώς και η τουρκοκρατία δεν σταθήκαν ικανές να σβήσουν την διαλεκτό αυτή. Συνεχίστηκε να ομιλείται και να θεωρείται ζωντανή γλωσσά αφού ακόμα και η γενιά των δικών μας παπουδων μεγάλωσε και χρησιμοποιώντας την.
Τα πράγματα όμως σήμερα έχουν αλλάξει, ελάχιστοι νέοι γνωρίζουν να μιλούν τσακώνικα και ακόμα ποιο λίγοι να τα γράφουν. έτσι κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας μας τείνει να αποτελεί παρελθόν μετά από τόσους αιώνες επιβίωσης. Ο σημερινός αδηφάγος πολιτισμός που θέλει την ιστορία και την παράδοση να αποτελούν απλά αναγκαίο κακό φαινεται να καταφέρνει ότι δεν έχουν καταφέρει τόσοι αιώνες και τόσοι κατακτητές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: